Добре направеното мотивационно писмо днес е почти главен документ при кандидатстване за хубава работа. Е, освен, разбира се, ако не мислите да започвате работа чрез познати или семейни връзки. Ето защо, без възможността да напишете мотивационно писмо и автобиография няма да можете да намерите работно място, което отговаря на вашите амбиции.

Открили сте фирма, в която бихте искали да работите? Според обявата за работа, която ви харесва, има приемливи условия на труд, заплатата е достатъчно висока, компанията има добра репутация ... и все пак ... най-вероятно не сте единственият кандидат за тази хубава позиция. И вашите конкуренти също изпращат своите автобиографии и мотивационни писма за същото място. Е, как можете да изпъкнете пред тази "сива тълпа"?

Как да се направи нестандартно мотивационно писмо, но без да се преминава тънката линия на "ексцентричност"?

1. Основното правило: съберете колкото може повече информация за фирмата, в които бихте искали да работите.

От всички налични източници: интернет, личното посещение на офиса на фирмата, лични разговори с персонала на фирмата. Обърнете специално внимание на детайлите, които се опитват да скрият от погледа ви – на малките неща.

Всичко, което ще научите, трябва незабавно да запишете и организирате.

2. Някои от статиите, обясняващи как правилно да се напишат мотивационното писмо и автобиография, не препоръчват да се прилага вашата снимка. Точно обратното!

Не забравяйте обаче, че снимката е много деликатно нещо. Тя може да помогне много, и ... да нанесе много вреди.

Добре е снимката да бъде в стила на облеклото, което е прието във фирмата, в която искате да работите. Запознай се с какви дрехи се работи във фирмата - за това съществува предварителния етап на събиране на информация.

3. Бъдете сигурни, че в мотивационното писмо сте посочили малките си слабости. Това ви отличава от тези кандидати, които пишат за себе си само положителна информация. И доверието към вас ще се увеличи драстично.

4.  Никога Не пишете за две неща: негативна информация за предишната си работа и колко дълго сте си търсили работа.

5. И последно: ако имате приятел работещ на ръководна длъжност, без значение колко малка е тази длъжност в очите ви, не забравяйте да му покажете готово мотивационно писмо - нека го критикува.  Информацията, която той ще посочи може да бъде безценна за вас.

Успех в търсенето на добра работа!
 


Comments


Comments are closed.