Ако търсите работа, не можете да го направите без да имате автобиография. Работодателят все още е човек, а не скенер, който дистанционно само чрез телефонен разговор може да разбере за вашите  умения и способности.

Интервю е вторият етап от вашата комуникация с бъдещия си работодател. Всъщност, от мотивационното писмо и автобиографията ще се определи дали ще се състои този втори етап.

И така, какви са най-честите грешки, които хората правят в автобиографията?

Първо, направят ги прекалено дълги. Това е типично за повечето програмисти и други технически специалисти, които търсят нова работа. Те разбират, че човек, който е отговорен за подбор на персонал (известен още като - мениджър човешките ресурси), не разбира нещо в постиженията им, така че се опитват да ги опишат в автобиографията си възможно по-разбираемо и по-пълно.

Те се опитват да направят своята „история” по-разбираема, използвайки описателни думи и се надяват, че по този начин целият смисъл ще стане ясен на мениджъра по човешките ресурси. В крайна сметка, автобиографиите им заемат 3 или повече печатни страници с дребен шрифт.

Второ, кандидатите нарушават логиката на разказа. Веднага след името и възрастта трябва да пишете опита си и етапи в кариерата, а не образованието. Защо? Тъй като интересът на мениджърите към вашия опит е много по-голям от този към дипломата от престижен университет. Ако я има, то е само плюс, но не се преструвайте, че тази диплома е най-важното постижение, с което може да се похвалите.

Ако по различни причини сте променяли непрекъснато своите работодатели, без да се променя нивото на позицията, не е необходимо да се изброят подробно всички 15 работни места, защото това ще насърчи мениджъра да ви задава допълнителни въпроси. Тези от вас, които вече са минали интервю за работа, знаят, че няма по-лош въпрос, отколкото: "Кажете ми, защо сте напуснали предишната си работа?" Сега си представете, че трябва това да обяснявате за 15 работни места, които сте имали през последните три години.

Това правило обаче можете да не спазвате, ако сте променили не само работодателя, но също така и дейността си, най-вече в рамките на една и съща специалност. Например, един журналист, който е работил по телевизията, радиото и в интернет, изглежда като човек, който най-накрая намери нещо, което му е искал да работи. Той вече е решил, че е избрал вярно професията си.
 


Comments


Comments are closed.