Почти всички от нас трябваше поне веднъж в живота си да пишат мотивационно писмо и автобиография. Много хора го правят редовно. Средният човек работи в една фирма или организация не е повече от три години.

Така че ние периодично си търсим по-добър живот при други работодатели.

Ние разбираме, че за всяко работно място могат да претендират значителен брой конкуренти. Но, как кандидатът за работа да направи мотивационното му писмо да се забелязва сред много други? Как да направим добро впечатление и да бъдем поканени на интервю? И как да се избегнат досадните грешки?

В действителност, това не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Накратко – мотивационното ви писмо не се нуждае от прекалено много информация или от опит да си приписвате качества, които не притежавате. Всичко трябва да е реалистично и просто, но елегантно и изискано.

Нека да разгледаме често срещаните грешки.
В "желаната позиция" кандидатът посочва, че всички позиции са потенциално интересни за работа.

Например, посочвате в мотивационното писмо, че си търсите място на секретар, управител или счетоводител. Трябва ли да ви обясняваме, че всички тези позиции имат напълно различна функционалност и не могат да се комбинират в едно мотивационно писмо.

След като е получил такова мотивационно писмо, HR-специалистът ще направи заключението, че не знаете какво искате и не разполагате с правилната мотивация.

Ако наистина ви пука за това, дали ще получите желаната работа, направете няколко различни мотивационни писма конкретно за всяка позиция.

В "опит" кандидатът не посочи имената на организациите, в които е работил,

Не пишете общо - търговци на дребно, строителни фирми и др. Това предполага, че имате нещо да криете за миналото си.

Ако не уточнявате имената на предишните си работодатели, с висока степен на вероятност мотивационното ви писмо и автобиографията ще бъдат изпратени в кошчето.

В "професионални и лични качества" се посочват тези, които нямат нищо общо с позицията, за която кандидатствате.

Например, финансов анализатор посочва, че е артистична и творческа личност и заедно със счетоводния софтуер владее Adobe Illustrator и други програми за дизайн.

Какво ще помисли специалист човешките ресурси? Правилно, че вие нямате ни най-малка представа за това, какво всъщност трябва да върши финансов анализатор.
 


Comments


Comments are closed.